Arbete och kapital

I dag såg jag en variant på biltvätt som jag inte sett förut. Nästan som en svensk automattvätt på en bensinmack. Men de stora roterande borstarna var ersatta av två män. (nej, inte topplesstjejer!). Klädda i stora gummiförkläden. Bilen kördes upp på en rullande skena och åkte sakta genom anläggningen. Där stod männen och först spolade med högtryck på varsin sida medan bilen sakta gled förbi dem. Sedan flyttade sig sig framåt och skurade med varsin stor trasa från kofångare till bakruta. Därefter fortsatte bilen genom en sedvanlig automatisk avspolning och sedan blåstorkning. Allt medan de båda männen började om med nästa bil.

Det illustrerar något som man slås av här till skillnad mot Sverige men även Australien och Nya Zeeland: arbetskraft används i mycket större utsträckning, även till sådant som vi tycker är helt onödiga arbetsuppgifter. Och det finns inte en plats där man köper biljett till något, där man inte först köper biljetten för att sedan fem meter längre fram lämna biljetten till någon vid en ingång. Medan vi har roterande borstar och automatiska spärrar. Och då ska vi inte tala om Kina med all dess personal. Där stod verkligen folk ÖVERALLT i butikerna, fler personal än kunder. Men även här är personaltätheten högre i affärerna, men ibland undrar man vad de egentligen gör. Ibland kan man nästan tycka det är en smula förnedrande med vissa arbetsuppgifter.

Man får väl konstatera att det är ett utslag av relativpriset mellan arbete och kapital, helt enkelt. Eftersom lönerna är såpass höga i bland annat Sverige ersätts enklare arbetsuppgifter då med relativt billigare kapital. Och i första hand gäller det naturligtvis enkla arbetsuppgifter, som dels lättare substitueras, dels för att lägstalönerna är högre hos oss. Eller om det inte substitueras med kapital så får vi göra det själva eller helt acceptera sämre service.

Men borde inte då också den klassiska arbetslösheten vara högre hos oss? Eller kompenseras det av lägre högstalöner?


Kommentarer
Postat av: Isa

Megafin blogg! Hur ofta brukar du uppdatera den?

2011-07-11 @ 15:34:25
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0