Första undervisningspasset

Normalt är nog studenterna mer förväntansfulla inför en ny kurs än en ärrad lärare. Idag var det nog tvärtom - för det tjugotal studenter som mötte upp var det säkert ungefär "just another class" men för mig en helt ny erfarenhet.

Nåja, så förbaskad olika var det nu då inte. Att undervisa 2 tim är trots allt sig ganska likt, eller åtminstone kan jag inte annat att göra min grej oavsett vad det äger rum.


Kursen heter "The European Economy" och kommer att ta upp rättmycket om EU, integration men också relevant makro- och mikroteori för Europas länder. Det är ju trots allt nationella ekonomier vi har att göra med även om många av dem tillhör EU/EMU. Idag hade jag laddat upp med ett tjugotal powerpoint-bilder där jag dels satte Europa och dess länder i relation till världsekonomin (BNP, utrikeshandel osv.) dels gick inte lite mer i detalj på EU som helhet och en del om Sverige (skattesystem, offentliga utgifter och så). Brukar ofta inleda mina makrokurser med en sån översikt (studenter som läser detta känner nog igen sig). Lite populistiskt kanske, för kursen i övrigt innehåller ju inte sådana intressanta fakta utan mer teori. Men likväl nödvändigt att ha ramarna klart för sig.


Det är alltid efter ett undervisningspass svårt att säga "hur det gick" (man får även hemma ibland frågan typ "hur var polmagarna idag" eller så ... tja, det är ju fördetmesta ungefär som vanligt). Knappt hälften av de 20 sade något som svar på mina frågor. Ett par personer (tacksamt såhär i början!) visade tydligt intresse, nickade, log och svarade lydigt på utslängda frågor. Precis som hemma satt 90 % av killarna på de bakre raderna och 100% av tjejerna på de främre. (Kan detta uppenbarligen universella fenomen förklaras av annat än en naturlig drift hos män att inte vilja bli attackerade bakifrån??). Två av tjugo hade satt sin fot i Europa. Men på mina frågor om världsekonomin klarade de sig trots allt minst lika bra som mina studenter hemma. Mina förväntningar om grumliga kunskaper om världen utanför USA kom således delvis på skam.


Mer än hälften av deltagarna har asiatiskt utseende och/eller namn, så det är en uppenbar skillnad mot hemma. Svårt ännu att veta om de är födda här eller kommit hit nyligen.


Försökte provocera lite med uppgifter om de "höga" svenska skatterna och vad offentliga sektorn tillhandahåller gratis. Gav dock inte upphov till någon större debatt. Trodde några skulle angripa "socialist" state. Fast de var lite chockade över 25 % moms - här i delstaten klagar man på 8 %! Själv var jag lite chockad över uppgifter jag tog fram om hälsosektorn. Enligt OECD har Sverige 10 % över OECDs genomsnitt för utgifter för hälso och sjukvård. Men i USA är det 138 % över genomsnittet!!


Blev lite chockad också en timme innan föreläsningen. Igår satt jag och gjorde mina Power Point-bilder. Delvis byggde det på en föreläsning jag brukar hålla hemma, där behövde jag bara skriva om bilderna till engelska. Sedan tog jag fram nya data för jämförelser mellan Sverige, EU som helhet och USA. När jag en timme innan föreläsningen skulle öppna dokumentet var det borta! BORTA!! Letade som fan - en backup borde ju finnas om inte annat - men "sök" och letande gav inget!!! Fick börja om från början. Har aldrig översatt från svenska till engelska så fort förut. De nya sidorna jag gjort hade jag delvis gjort kladdiga anteckningar på papper som jag fick försöka reproducera. På 45 min hade jag fixat det mesta - delvis ur minnet - några sidor fick jag strunta i. Och jag gissar att ingen annan än jag märkte nåt, förutom att jag missat att ändra namnet på några länder från svenska till engelska på några ställen. Men lite magsyra blev det där ett tag, mer än nödvändigt. Hittar säkert filen i datorhelvetet redan i morgon?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0