Europa i USA

Idag var andra undervisningspasset. Det handlade om vad ekonomisk integration är och hur det tillämpas i Europa samt huvuddragen i utvecklingen av EU. Jag bad mina studenter skriva ner några ord som de omedelbart associerade till ordet "European". Det som kom upp vid diskussionen sedan var:

-different nation states (sant, betydelsefull skillnad ur ett amerikanskt perspektiv)
-has a long history (jämfört med USA där historien börjar 1776, eller?)
-diversity
-high welfare (okej, men 30 % efter USA i BNP/capita)
-mass transportation, trains and stuff
-part of Eurasia (sagt av en av de asiatiska studenterna. Intressantaste kommentaren - visar hur eurocentriskt man själv tänker! Inte precis som Europa som en liten del i en större kontinent)
-socialist (nåja...)
-affected by post World War 2

På rasten lade jag upp en blindkarta på Europas länder och studenterna fick gå fram och försöka skriva i namnen på rätt plats. Det var en fem-sex som gjorde det, säkert de som kunde bäst. Men de fick dit de flesta rätt. Österrike hamnade både på Schwiez och Tjeckien och Danmark på Holland men till slut fick de till alla utom de nya länderna i öst. Undrar hur många av USAs delstater linköpingsstudenterna skulle kunna pricka in rätt? Om det nu är jämförbart - ur vårt eurocentriska perspektiv kanske inte?

Jag uppmanade dem också att tänka på EU, inte som en motsvarighet till USA, utan som en union mellan alla Nord- och Sydamerikas länder. Fascinerande tanke! Samma valuta från Hudson Bay till Kap Horn. Jordbrukssubventioner till militanta brasilianska bönder. AU-byråkrater arbetar vid Amerikaparlamentet i Caracas. USA höjer skatterna för sociala insatser i Peru...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0