Att träffa gamla amerikanska släktingar

Pappa med fru Anita besöker mig i sex dagar. Det är skönt med sällskap och lite hjälp. Över helgen har vi varit utanför Seattle och besökt Chuck och Debra Holland. Chuck är Anitas syssling och de har hållit kontakt med julkort under 30 år sedan han besökte Sverige 1977. Deras mormödrar var syskon i Sverige under första halvan av förra seklet. Efter alla dessa år blev det äntligen av att de kunde träffas.

Familjen Holland bor i ett underbart, omsorgsfullt designat hus med utsikt över vattnet på landet väster om stan. Det kräver 35 minuter med färja och ytterligare en timmes resa att komma dit, så de har lång pendling in till arbetet varje dag. Deras hus var verkligen som hämtat ur ett inredningsmagasin. Där har vi mötts av överväldigande amerikansk gästfrihet, god mat, och - just det, mina familjemedlemmar - jag har sovit med deras två katter. Vi har gjort trevliga utfärder, bland annat upp på 1800 m höjd vid Mount Olympia och genomfört en amerikansk söndagsbrunch med pannkakor, potatis, omelett, rostbröd, ägg, sirap, mängder med kaffe...

Det är mycket som ska sägas när släktingar som inte setts på så länge möts, och det är speciellt, såväl att få besök från långväga Sverige som att kunna komma ända över hit för att träffa någon. Det blir mycket prat om gamla släktingar, beskådande av gamla och ännu äldre, gulnade fotografier för att försöka identifiera de vilka de gamla anförvanterna är. Chuck som aldrig bott i Sverige kan trots det prata riktigt bra svenska, så helgen har varit en härlig blandning mellan hans svenska och vår svengelska. Det är verkligen som att vara i ett modernt Utvandrarna.

Naturligtvis pratar vi också mycket om livet i Sverige och hur det förändrats sedan 70-talet. Är Silvia fortfarande mer populär än Kungen? Varför har de konservativa tagit makten? Är Sverige annorlunda sedan bron till Danmark byggdes? Hur är det med Merit Hemmingsson, är hon fortfarande populär? Sveriges Jazzband och Gösta Linderholm? Spelar ni fortfarande Evert Taube? -Vissa saker är daterade, andra inte, vad upptäcker vi först långt efteråt.

Brunch

Chuck, jag (lägg märke till den enorma äpplepannkakan), pappa, Anita, Debra äter brunch

image36
 
Här på familjen Hollands veranda med vacker utsikt mot Stillahavsvik och med den amerikanska, norska och svenska flaggan hissade

Kommentarer
Postat av: Bertil

Varför en norsk flagga kan man undra? Borde det inte vara en från Holland?

2007-10-15 @ 17:04:39
Postat av: Charlotta

Att du gillade amerikansk gästfrihet med utflykt och brunch tar jag för självklart - men hur var det med katterna?! Var två dagar/nätter tillräckligt för att du ska ändra ståndpunkt om djurarten?

2007-10-15 @ 17:06:45
Postat av: Peter

Chuck har hälften svenskt, hälften norskt påbrå. Det förklarar den norska, fast en holländsk kunde ja vara motiverad också. Ändra uppfattning om djurarten - det vete katten!

2007-10-15 @ 19:36:30
Postat av: Mamma

För katten, vi håller väl på hundar, schäfrar t.ex.Så bra att du kunnat se dig omkring lite.När kommer änkan tillbaka? Du skulle nog ha behövt hennes omsorger ett tag framöver. Sköt om dig så gott det går.

2007-10-16 @ 18:56:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0