Analys: USA drar ner världsekonomin?

Det är egentligen underligt hur USA kunnat upprätthålla sin position som draglok i världsekonomin med en tillväxt som överstigit resten av världen så länge. En uthållig och beundransvärd produktivitetstillväxt, mycket baserad på IT har pågått länge. Därtill konsumerar amerikanerna som galningar - här är det konsumtionssamhälle som alltfler börjar kritisera i Sverige mycket mer påtagligt. Alla har förvisso inte råd, men väldigt många. Konsumtionen har länge drivits av obruten framtidstro och finansierats med lån kopplade till uppdrivna förmögenhetsvärden. Bush har bidragit med stimulans via militärutgifterna för kriget. Skattesänkningarna har däremot bara gällt de rikaste, så det har inte bidragit till konsumtionen så mycket. Dessutom är USAs genomsnittsinkomst 25-30% högre än Sveriges, så det finns medel att konsumera (ännu mer) för.

Men USA är nu ett mycket skuldsatt land. Hushållen stora skulder, vilket torde leda till ökat sparande och lägre konsumtion under en tid, triggat av fallande förmögenheter med fastighetspriser och kanske börsen. Dessutom har staten budgetunderskott, som knappast kan fortgå. Fast man undrar hur de republikanska presidentkandidaterna kan driva fortsatta skattesänkningar samtidigt med skärpta insatser för att "vinna kriget" i detta läge. Slutligen har USA också enorma underskott i utrikeshandeln.

Om Europa kan få fart på tillväxten och ersätta USA som drivande i världsekonomin är väl däremot osäkert. Visserligen drivs ju Lissabonprocessen, men det är väl mer ord än handling (och vad kan man konkret göra - prata fram tillväxt?). Kina har ju haft en osannolik hög tilväxt i många år (delvis dock pga att aktiviteter flyttats från hushållen till marknaden), och jag tror väl på en avmattning även i Kina snart. Det borde visa sig i överhettningstendenser, stigande löner och så borde slutligen valutan apprecieras. Den amerikanska dollarn har ju fallit kraftigt redan, inte underligt med tanke på det gigantiska underskottet i bytesbalansen (importen är 85 % större än exporten!)(medan Kinas exportöverskott stannar vid 22%). Sedan 2002, när det var en svängning åt andra hållet har en euro stigit från 0,7 dollar till 1,6!Det kommer att göra det svårare för de exportberoende delarna av resten av världen (Tyskland, Kina, Sverige m fl) och bidra till en avstannande tillväxt där. Men eftersom utrikeshandeln är såpass liten del av den amerikanska ekonomin så kommer det inte i motsvarande grad att leda till att nedgången i den amerikanska ekonomin bromsas.

Så de närmaste tio åren ser enligt mina tankar ut som att stora delar av världen kommer att få en lägre tillväxt än de senaste tio. Undantag för de länder där hemmamarknaden kan få fart, men det kräver ju då att inte husprisfall drar ner ekonomin även där. Sverige kanske kan klara sig relativt bra. Kanske kan det bli fart i Europas ledande ekonomi, Tyskland, vars ekonomi har ju levt högt på exportframgångar i 10 år men haft en usel hemmamarknad. Tyskland har under några år varit världens största exportör (med större total export än USA och Kina). Kan deras ekonomi expandera med moderniseringar? Jag läste t ex att Airbus superjumbo A380 försenats mycket tack vare att tyskarna hade så omoderna datorer. Och de finansiella marknaderna fungerar väl inte så bra och arbetsmarknaden är trög påstås det. 

Om nu exporten dämpas (pga  dollarkursen), finns det förutsättningar för att den inhemska marknaden i centraleuropa får bättre fart efter många års låg tillväxt? Kanske kan Japan återfå lite av sin tredjeplatsposition? Nej, vi får nog vänja oss vid att "den nya ekonomin" är över och världsekonomin utvecklas lugnare. Produktivitetsutvecklingen som följd av IT borde klinga ut då det delvis är en engångseffekt och demografi med en åldrande befolkning sänker andelen i de producerande åldrarna. 

Vi behöver inte få det inte sämre, men lite mindre bättre. Säkert bra för den globala överhettningen i bokstavlig mening, kanske mindre bra för Reinfelt & Co i valet 2010?

Kommentarer
Postat av: Christian Lord

Vi lever just nu i en mycket intressant ekonomisk tid. Att lågkonjunkturen är inkommande är inget tvivel men hur kraftig den kommer bli i Europa och framförallt Sverige är svårt att förutse. Angående Kina så tror jag att deras tillväxt komma fortsätt dock i en lite mindre takt. I alla fall så länge som billig arbetskraft kan tas ifrån väst och naturresurserna (främst el och vatten) räcker till. Personligen så är jag inte helt övertygad om att USA kommer att komma på fötter på många år och kasnke aldrig tillbaka till den position i världen som dem hade innan Bush kom till makten. EU, Kina, Indien men även arab länderna med t.ex. UAE är på stark frammarsch. Som sagt ett mycket intressant ekonomiskt läge detta. Får se vad vi kan dra för slutsatser om 15-20 år.

2007-10-31 @ 00:21:45
Postat av: Linda

Jag avstår att kommentera denna text, den känns lite FÖR makroekonomisk för mitt söndagsbakislynne.

;-)

2007-11-11 @ 11:52:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0