-"A second inconvenient truth"

Hans Blix

I kväll har jag varit och lyssnat på Hans Blix. Jag var inte ensam: salen var fylld med 800 personer och några hundra till såg föredraget via internteve. Svenske konsuln och konsulinnan hade flugit upp från LA för att möta honom. Blix är nog en av de fem mest kända nu levande svenskarna utanför Sverige.


Budskapet var kristallklart och angeläget. Vi har anledning att vara oroliga. "From cold war to cold peace". Den nedrustning som pågick under slutet av 1900-talet och som drevs på av Gorbatjov och Bush senior vändes i slutet av 1990-talet till sin motsats. Nedrustningsavtalet från 1968 var framgångsrikt och begränsade kärnvapenspridningen till de fem länder som redan hade. Blix radar upp en rad exempel på hur det vänt. USA moderniserar sina missiler. Kina expanderar sin Stillahavsflotta. Ryssland hotar följa USAs upprustning i rymden. Nordkorea, Libyen och Iran är tre nya hot som inte följer spridningsavtalet. Israel, Indien och Pakistan har aldrig skrivit under och mellan de sistnämnda länderna växer riskerna med instabila regimer.  


Hans Blix är också inför den noga lyssnande publiken öppet kritisk till USAs politik.

Vapeninspektörerna under hans ledning kontrollerade över 700 platser i Irak utan att se tillstymmelse till massförstörelsevapen. De besökte ett fyrtiotal ställen där amerikansk underrättelsetjänst tipsade om var de troligaste. -"FN slår fast att det bara går att starta krig om det är enhällighet i säkerhetsrådet eller om man blir anfallet. Hur skulle det se ut om andra länder gjorde som USA och attackerade i förebyggande syfte", frågar han. Man lyckades med att störta Saddam. Men inte med att införa demokrati. Al Qaida fanns inte i Irak och inga massförstörselsevapen heller. 


Det finns naturligtvis också goda tecken. I många delar av världen, Europa, Nord- och Sydamerika är krig idag uteslutet. Den ekonomiska integrationen betyder mycket för världsfreden. Men Blix anser att det behövs mer internationellt samarbete. Här kunde USA och även Ryssland gå före, menar han, och det finns tecken i USA på en sådan rörelse. Det skulle sända positiva signaler till de mindre länderna. Senaten kunde sätta nedrustning åter på agendan. Ryssland och USA kunde skrota kvarvarande kärnvapen i Europa och stoppa rustningen i rymden.


Krigshot och upprustning är lika vanskligt som den globala uppvärmningen för mänsklighetens framtid, fastslår han inför stående applåder. Artiga eller erkännande? Själv står jag upp i beundran för denne rättframme och välartikulerade gamle man som med klassisk svensk neutralitet och oförtruten energi förmedlar sitt budskap. Ännu en obehaglig sanning för världen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0