Seattleborna till valurnorna

Det är inte stort valår i USA, men såhär i början av november avgörs en rad lokala val. Under tisdagen var det lokal valdag och Seattleborna har att ta ställning till inte mindre än 26 frågor om jag räknat rätt. Ett stort antal gäller val till olika poster i det lokala styret. 30 poster ska tillsättas, vilket innefattar flera platser i City Council (ung. kommunfullmäktige?) men också i de lokala skolstyrelserna, hamnstyrelsen och som allmänna åklagare.

Till detta kommer en rad lokala folkomröstningar. Det är två som fått mest uppmärksamhet i media och där det bedrivits aggressiva annonskampanjer i TV bland de vanliga prylreklamerna de senaste veckorna. Den som verkar viktigast gäller det framtida transportsystemet i staden. Man vill höja momsen (eg. sales tax) med några cent (!) samt höja fordonsskatten för att på det viset fram till år 2030 dra in 30 miljarder dollar. De ska användas för att bygga flera (snabb-)spårvägslinjer ("light rail"), för det finns idag ingen spårbunden kollektivtrafik i staden, samt bygga ut vissa vägar. Det verkar sunt för mig, en stad i tvåmiljonersklassen som enbart förlitar sig på bil- och busstrafik måste vara omodernt.

Det andra som det annonserats ilsket om gäller om försäkringsbolagen ska kunna neka att betala ut försäkringar till vad som hävdas är rimliga/rättvisa krav ('legitimate claims'). Det berättas tårdrypande historier om heroiska brandmän och andra som skadats och inte fått ut på försäkringen. Motståndarna hävdar att de som har rätten på sin sida redan idag får ut pengar och att reformen bara skulle gynna advokatbyråerna som skulle tjäna hiskeliga försäkringspremiepengar på att driva hopplösa fall i domstol.

Andra folkomröstningar gäller:
-om man ska begränsa lagstiftarnas möjligheter att göra reformer som kräver skattehöjningar genom att införa kvalificerad majoritet och andra krav
-om man ska höja fastighetsskatten marginellt för att förbättra akutsjukvården
-om man ska tvinga borgmästaren att hålla tal inför fullmäktige två gånger om året om tillståndet i staden
-om höjningar av skolavgifterna ska beslutas med enkel majoritet i st f som idag kvvalificerad
-om stadens fångar ska få arbeta för privata företag och tjäna pengar i fängelserna

Som politiskt intresserad kan man fundera över vilken roll denna omfattande direktdemokrati spelar. Frågor som de här skulle aldrig ställas inför väljarna i Sverige utan beslutas representativt. Engagerar det människor i lokala frågor och stimulerar till eftertanke och kloka beslut? Eller överstiger det folks förmåga till att behandla information och mediapropaganda missleder de som röstar? Högst 50 % väntas delta i valen. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men kanske ett intressant alternativ till det mer genomgripande politiker- och expertstyre som vi föredrar?

Kommentarer
Postat av: Anders

Det allra bästa är förstås om man kan kombinera direktdemokrati med representativ demokrati. Eller med andra ord låta medborgarna själva välja om de vill rösta direkt i en fråga eller låta någon rösta åt dem. Med dagens teknik är det fullt möjligt. Det är nog bara tröghet i systemet som gjort att det ännu inte genomförts.

2007-11-10 @ 10:19:17
URL: http://www.direktdemokraterna.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0