Självmord igen

Eftersom Johan kommenterat 'myten' om de svenska självmorden kan den förtjäna ytterligare ett inlägg. Den lär ha uppkommit efter det att Sverige som första land i världen började föra självmordsstatistik i slutet av 50-talet. Vårt land sågs då av vissa som ett undantag och ett bevis för att 'socialism' (med amerikansk terminologi) faktiskt gick att kombinera med demokrati och välfärd. President Eisenhower ska då i ett tal till nationen har pekat på det 'faktum' att självmordstalen var skyhögt över alla andras, så Sverige var minsann inget föredömsland att leva i. Om nu inte denna historia också är en myt.

Jag vet inte om det här fortfarande finns med i de amerikanska läroböckerna? Hursomhelst så trodde sig ett par av mina studenter känna till de svenska självmorden. Men det är alldeles sant att vi ligger på undre halvan i Europa. Någon statistik över USA har jag inte sett, men mina studenter trodde sig säkert veta att fler dog i trafiken, och kanske också av våld. Men det kan ju bero på farligare trafik, mer droger i psykvården eller så hade studenterna helt enkelt fel.

Ändå tycker jag att vi svenskar inte kan sopa problemet under mattan bara för att vi inte är värre än andra. För män i åldrarna 15-44 är självmord den i särklass vanligaste dödsorsaken och även för kvinnor är den något högre än för cancersjukdomar. Fokuserar vi på rätt sak? När får vi en nollvision för självmord? Varför inte komplettera mammografi med årliga psykologsamtal för alla män?

Adventsdekoration

Lite ljus i mörkret. Ett hus på min gata - amerikaner är lika bra som svenskar på att ljusdekorera inför jul.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0