Fetare fLäsk i grytan!

I USA ska det ju gärna vara lite mer. Jag kallar det "fetare fLäsk i grytan-syndromet". Ni vet den där julsången som så träffande uttrycker hur vi vill ha det. Ska det nu vara lite märkvärdigt så ska man slå på så stort som möjligt. Och eftersom USA är världens rikaste land så har jag uppfattat det som att man gärna passar på att vräka till med lite extra. Varför inte? Om man nu ändå har råd. Så mycket är likt det svenska sättet att leva: bara lite extra.  "Super-size", typ.

Konsumtionssamhället. Man köper gärna mycket och stort. Varför inte en SUV? Mat serveras i stora portioner, (doggy-bag är gängse förekommande på restaurang).
Vapen och våld. Vi tycker att USA är så våldsamt, och visst stämmer väl det. Här finns ju mer vapen i omlopp som gör att konflikter får allvarligare konsekvenser. Men när jag följt nyheterna från Sverige i höst så är det ju samma rubriker: mord, våldtäkter, slagsmål, bråk. Inte speciellt mycket säkrare.
Jobba jämt. Den lutherska arbetsmoralen påstås prägla Sverige, och särskilt vissa jobbar mycket även där. Men här har man två veckors semester, ingen sjukledighet, tre veckors barnledigt och dessutom ställer många upp på frivilligarbete. Mina studenter var chockade när de hörde om ledighetsreformer i Skandinavien. "I would be bored in a week"; kommenterade någon.
Socker i maten. Kommer ju mer och mer i Sverige. Ett utslag av "fetare fLäsk-syndromet".
Värre väder. Åtminstone här i Washington State är vädret ganska likt svenskt. Men naturligtvis är stormarna värre, regnen kraftigare och snöfallen kaotiskare.
Storslagnare natur. Även naturen påminner om skandinavisk, kanske därför kom många invandrare hit. Det är bara lite högre, tätare och mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0