-God bless America!

Det en inflyttad svensk först noterar är naturligtvis det som utmärker det nya landet. Här en förteckning över det som slagit mig mest under de tre månaderna.

Politiken. Agendan är SÅ väsensskild från den svenska. Ingen svensk politiker skulle kunna gå till val på presidentkandidaternas huvudpunkter: ut och avsluta ett frihetskrig i fjärran land, sätt definitivt stopp för aborter, sänk skatten på 15 % ytterligare trots en statsskuld på över 60% av BNP...
RIkedomen. En genomsnittsamerikans inkomst är nästan 40 % högre än en genomsnittssvensk! Efter skatt är skillnaden ännu mycket större. Många har råd att köpa väldigt mycket. Klyftorna är givetvis större än i Sverige men även en "halvfattig" tjänar som en medelsvensson.
Nationens särställning. De flesta amerikaner är nog övertygade om landets särställning i världen: ekonomiskt, politiskt och militärt. Och det ligger mycket i det. Även om många inte stöder den förda politiken.
Multietniskt. Som jag skrev efter yulefesten: här lyckas man förena en oblyg stolthet över sitt förflutna med att vara en fullfjärdad amerikan.
Formella kontrakt, advokater, försäkringsbolag.  Ååh, vad jobbigt! Tänk om man missat en klausul någonstans. Även en medelklassfamilj kan hamna mer eller mindre på gatan.
Gud. Här finns även en mångfald av religiösa preferenser och Gud betyder faktiskt något för ganska många.
Trevligheten. Som Anna W skrev: hellre ytlig och trevlig än genuin och sur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0