Konfliktfritt?

Jag har funderat på varför man hör och ser så lite av eventuella historiska och nutida konflikter mellan europeer och den maoriska ursprungsbefolkningen. I Australien var det ju än idag mycket traumatiskt, dels med undanträngningen av aboriginerna, dels den hundraåriga inget-annat-än-brittisk-invandring-attityden. Och i USA vet vi ju genom alla käcka westernfilmer hur de charmiga cowbojsen trängde undan de elaka indianerna till särskilda reservat. Maorierna ska bara utgöra 15 % av befolkningen enligt statistiken, men jag tycker man ser många med sådan etnicitet här, och de förefaller helt integrerade i samhället. Har det varit så konfliktfritt här, och i så fall varför? Eller är det bara sopat under mattan?

Igår när jag inte kom någon annanstans besökte jag en uppbyggd maoriby i Kerikeri. En holländsk expedition var förbi redan i slutet av 1600-talet men sedan var det ingen förrän den allstädes seglande James Cook som kom hit på 1770-talet. Bland mycket annat hade han även med sig två botaniker och under den vecka de låg vid Kerikeri samlade de på sig en massa dittills okända nyzealändska växtersom de tog med tillbaka till England. Sedan kom missionärer i början av 1800-talet. Visserligen var det visst en del strider, men man startade också mycket handel, vilket dämpade konflikterna.

"If goods don't cross borders, armies will" är ju ett gammalt ordstäv och det gällde tydligen redan då. Maorierna var tydligen allra mest förtjusta i att byta till sig musköter mot de livsmedelsprodukter de sålde. De användes väl ibland mot europeer men också i strider olika stammar emellan. Maoriledaren på 1830-talet fick till och med segla till London på 1830-talet och möta kung William IV. På hemväg bytte han i Sidney till sig musköter för alla de gåvor han fått under resan.

År 1840 slöts i alla fall ett fredsavtal The Treaty of Wiatangi för att få slut på strider mellan olika sidor och där erkändes maorierna sina rättigheter. Det har tydligen gällt ända sedan dess och tillsammans med handeln och att många maorier kristnades tidigt bidragit till att konflikterna varit relativt begränsade. Och kanske hade britterna nog med Australien som låg lite närmare och var viktigare och det här landet har fått utvecklas mer självständigt?

Idag påstås Nya Zealand vara världens fredligaste land.



Välkommen hem ... återuppbyggda maorihus som det ska ha sett ut fram till 1700-talet. Husen fick väl sitt eldprov, förlåt vattenprov, natten innan då det hällregnade, men vasstaken föreföll att ha hållit, för det var torrt inuti



Den första missionärsbyn som började byggas upp på 1820-talet (kyrkan i bakgrunden). 'Överstemissionären' fick (med rätta?) kritik för att låtit uppföra ett alltför lyxigt stenhus åt sin familj, det som fortfarande står kvar och syns mitt på bilden. Husbilen är dock inte från samma tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0