Den där Cook hade fel



Den där James Cook har ju varit överallt. Bland annat var han den förste som utforskade och kringseglade Nya Zeeland. Ja, låt vara att polynesier hade kommit hitseglande från öster några hundra år tidigare och blivit de första som bosatte sig på den dittills öde landmassan. Och där Gisborne ligger idag lär ha varit den första plats på ön där Cook gick iland för att undersöka och fylla på proviantförråden.

Legenden – och den ska man naturligtvis tro på – säger dock att det gick illa för Cook när han landsteg här. Han var väl nybörjare på att möta den maoriska kulturen, stackarn. För när han kom iland och mötte maorihövdingen på plats gick någonting snett i hälsningsceremonierna. Cook och hans anhang hade väl inte ännu lärt sig de lokala ritualerna. Så när hälsningar och gåvor skulle utbytas uppstod missförstånd om de goda avsikterna och strider utbröt i stället. Några maorier dödades med kulor i striden och Cook fick manskap skadade.

Så han tyckte platsen sög och seglade snabbt vidare. Han fortsatte norrut, rundade den nordöstra udden och kom till en ny vacker plats med tjusiga berg och stränder. Han hade väl lärt sig av sina misstag och den här gången gick bekantskapen med lokalbefolkningen utan problem. Sur över sitt misstag och för att dölja sitt diplomatiska fiasko lät Cook döpa bukten där Gisborne idag ligger till ’Bay of poverty’ medan den lyckade angöringen av nordkusten ledde till namnet ’Bay of plenty’.

 

Så heter platserna än idag. Till lokalbefolkningens förtret och många vill återta det gamla maoriska namnet: vem vill ha ett sådant fattigdomsbevis över sin hemort. Jag menar, tänk bara så stolta vi linköpingsbor känner oss över att veta att ’här blir idéer verklighet’!

Nå, efter ett par dagar hos Laurins i Gisborne är det svårt att hålla med om Cooks karaktäristik av platsen. Här är det generöst med det mesta. Och varmt. Fast de 37 grader vi kom upp i min första dag, som inte gjorde uppsatsläsning lätt kan jag tillstå, det var varmaste dan sedan 1999.

Kan man fresta läsekretsen med en skildring av nattdopp i poolen, exempelvis? Den håller 32 grader och att glida ner i mörkret under stjärnhimlen och masa sig några gånger fram och tillbaka till cikad-sången är inte alls fel. Kika ut över kanten och nattmolnen över staden nedanför huset på kullen. För att sedan avsluta med en kall öl och lite småprat bara för att man aldrig vill gå upp.

Igår hade vi också välkomstmiddag för en annan svensk familj som just flyttat hit och även i det fallet handlar det om att arbeta på stadens sjukhus. På Tomas avdelning är alla sju läkare från andra länder, så landet är i vissa sammanhang beroende av utländsk kompetens, men det verkar ju också som det är populärt att komma hit. Vilket man kan förstå med det enastående vackra landskapet, de lättsamma människorna och det behagliga vädret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0